I.
- 6 ząbków czosnku
- jeden pęczek włoszczyzny
- 2 pomidory
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 1 listek laurowy
- szczypta majeranku
- Włoszczyznę obrać i umyć, pokroić w paseczki (tylko pora pokroić w plasterki).
- Posiekać obie cebule.
- W garnku rozgrzać olej, wrzucić warzywa i cebule, dusić 10 minut na małym ogniu.
- Dodać sparzone, obrane i oczyszczone z pestek pomidory.
- Wlać 4 szklanki gorącej wody, posolić i popieprzyć do smaku.
- Wrzucić listek laurowy i majeranek.
- Gotować, aż warzywa będą miękkie
- Dodać do zupy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować jeszcze minutę.
- Zupę podawać z ryżem lub pieczywem.
II.
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 litr maślanki
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka śmietany
- 20 dag bryndzy owczej lub krowiej
- 2 kromki chleba
- sól do smaku
- W dużym garnku zagotować pół litra wody.
- Obrany czosnek rozetrzeć z solą, cebulę posiekać i wrzucić razem do wrzątku.
- Gotować pod przykryciem ok. 10 minut.
- Mąkę rozetrzeć ze śmietaną, dodać trochę wrzątku, dokładnie wymieszać i wlać do wrzątku z czosnkiem i cebulą.
- Zagotować i po minucie zdjąć z ognia.
- Maślankę zmiksować z bryndzą.
- Gdy powstanie gładki sos, dodać go do garnka z lekko przestudzonym wywarem z czosnku i cebuli.
- Podgrzewać przez chwilę, ale nie gotować, bo maślanka się zwarzy i zupa będzie niesmaczna.
- Chleb pokroić w kostkę, położyć na posmarowanej oliwą blasze i wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika.
- Przyrumienione grzanki wyjąć i posypać zupę.
III.
- 20-25 dag surowego boczku wędzonego
- 1 pęczek włoszczyzny
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 15 dag ostrego sera żółtego
- 4 tosty
- ostra papryka, sól i pieprz
- Boczek i obrane jarzyny zalać wodą, gotować do miękkości.
- Boczek wyjąć z garnka, a jarzyny zmiksować.
- Obrać czosnek, całe ząbki usmażyć na oliwie na złoty kolor (1-2 minuty).
- Usmażony czosnek ostrożnie zdjąć z patelni, zmiksować i dodać do zupy (oliwy nie wylewać).
- Zagotować, przyprawić do smaku papryką, solą i pieprzem.
- Tosty posypać startym serem , piec w piekarniku, aż ser się stopi.
- Pokroić boczek w paseczki i wysmażyć na czosnkowej oliwie.
- Serowe grzanki zalać zupą i posypać skwarkami z boczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz