piątek, 29 marca 2013

Zupy czosnkowe

Podaję trzy przepisy na zupy czosnkowe.

I.
  • 6 ząbków czosnku
  • jeden pęczek włoszczyzny
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 1 listek laurowy
  • szczypta majeranku
  1. Włoszczyznę obrać i umyć, pokroić w paseczki (tylko pora pokroić w plasterki).
  2. Posiekać obie cebule.
  3. W garnku rozgrzać olej, wrzucić warzywa i cebule, dusić 10 minut na małym ogniu.
  4. Dodać sparzone, obrane i oczyszczone z pestek pomidory.
  5. Wlać 4 szklanki gorącej wody, posolić i popieprzyć do smaku.
  6. Wrzucić listek laurowy i majeranek.
  7. Gotować, aż warzywa będą miękkie
  8. Dodać do zupy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować jeszcze minutę.
  9. Zupę podawać z ryżem lub pieczywem.


II.
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 litr maślanki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • 20 dag bryndzy owczej lub krowiej
  • 2 kromki chleba
  • sól do smaku
  1. W dużym garnku zagotować pół litra wody.
  2. Obrany czosnek rozetrzeć z solą, cebulę posiekać i wrzucić razem do wrzątku.
  3. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut.
  4. Mąkę rozetrzeć ze śmietaną, dodać trochę wrzątku, dokładnie wymieszać i wlać do wrzątku z czosnkiem i cebulą.
  5. Zagotować i po minucie zdjąć z ognia.
  6. Maślankę zmiksować z bryndzą.
  7. Gdy powstanie gładki sos, dodać go do garnka z lekko  przestudzonym wywarem z czosnku i cebuli.
  8. Podgrzewać przez chwilę, ale nie gotować, bo maślanka się zwarzy i zupa będzie niesmaczna.
  9. Chleb pokroić w kostkę, położyć na posmarowanej oliwą blasze i wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika.
  10. Przyrumienione grzanki wyjąć i posypać zupę.
Można wrzucić do zupy pokrojony w kostkę i podsmażony boczek. Zupa jest gęsta, pożywna i wspaniale rozgrzewa w chłodne dni.


III.
  • 20-25 dag surowego boczku wędzonego
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 15 dag ostrego sera żółtego
  • 4 tosty
  • ostra papryka, sól i pieprz
  1. Boczek i obrane jarzyny zalać wodą, gotować do miękkości.
  2. Boczek wyjąć z garnka, a jarzyny zmiksować.
  3. Obrać czosnek, całe ząbki usmażyć na oliwie na złoty kolor (1-2 minuty).
  4. Usmażony czosnek ostrożnie zdjąć z patelni, zmiksować i dodać do zupy (oliwy nie wylewać).
  5. Zagotować, przyprawić do smaku papryką, solą i pieprzem.
  6. Tosty posypać startym serem , piec w piekarniku, aż ser się stopi.
  7. Pokroić boczek w paseczki i wysmażyć na czosnkowej oliwie.
  8. Serowe grzanki zalać zupą i posypać skwarkami z boczku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz