wtorek, 11 czerwca 2013

Potrawy z cebuli

Sałatka z cebuli i jabłka

  • 30 dag cebuli
  • sól, cukier
  • pół szklanki mleka
  • jabłko
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki musztardy
  • szczypta zmielonego kminku
  1. Obrać cebulę i pokroić w ósemki.
  2. Włożyć do niewielkiej ilości wrzącej wody z mlekiem, osolonej z dodatkiem łyżeczki cukru.
  3. Gotować bez przykrycia tylko tyle, aby cebula trochę zmiękła.
  4. Odcedzić, wystudzić.
  5. Olej wymieszać z sokiem cytrynowym i musztardą, dodać szczyptę zmielonego kminku.
  6. Sosem tym oblać sałatkę i na końcu wymieszać ze startym na grubej tarce jabłkiem.
  7. Można posypać zieleniną, startym drobno żółtym serem.
  8. Podawać jako dodatek do kanapek.

Cebula po grecku

  • 40 dag cebuli
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki białego wina
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • łyżeczka cukru
  • łyżka soku cytrynowego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • szczypta mielonego pieprzu
  • zielona pietruszka świeża lub suszona
  1. Cebule obrać, pokroić w ósemki (jeśli małe cebulki to w całości).
  2. Zagotować wodę z winem, solą, cukrem, ziarnkami pieprzu, olejem.
  3. Włożyć pokrojone cebule, gotować ok. 15 minut pod przykryciem.
  4. Wystudzić, skropić sokiem cytrynowym, posypać zmielonym pieprzem i zieleniną.

Cebula nadziewana ryżem i grzybami

  • 10-12 cebul
  • 4 dag suszonych grzybów
  • 3/4 szklanki ryżu
  • jajko
  • 1,5 szklanki wody
  • 6 dag tłuszczu
  • sól, pieprz, kminek
  • szklanka śmietany
  • łyżka mąki
  • 4 dag startego żółtego sera
  1. Suszone umyte grzyby namoczyć na 20 minut w 1,5 szklanki przegotowanej, letniej wody.
  2. Ugotować, odcedzić i bardzo drobno posiekać.
  3. Wywar podprawić śmietaną z mąką, przyprawić do smaku, odstawić.
  4. Ryż ugotować na sypko dodając do nigo 1/3 część przewidzianego tłuszczu.
  5. Cebule obrać, skroić wierzchołki, wydrążyć ze środka pozostawiając tylko koszyczki o grubości ok. 1 cm.
  6. Do ugotowanego ryżu dodać posiekane grzyby, garść drobno pokrojonej i podsmażonej w tłuszczu cebuli z wydrążonych środków, jajko, przyprawić do smaku i masę starannie wymieszać.
  7. Napełnić masą wydrążone cebule, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem, wstawić do piekarnika na 20 minut.
  8. Następnie polać gęstym sosem grzybowym, posypać tarty serem i powtórnie wstawić do piekarnika, aż ser się zrumieni na wierzchu.
  9. Podać jako gorącą przystawkę z bułką lub z dodatkiem ziemniaków i surówki z kapusty jako drugie danie.

Faszerowana cebula

  • 4 duże cebule
  • 15 dag kaszy kuskus
  • 5 dag żółtego sera
  • 5 dag rokpola
  • jajko
  • 3 łyżki oleju
  • po pół łyżeczki kurkumy, mielonej kolendry i kminku
  • sól, pieprz
  1. Kuskus zalać wrzącą lekko osoloną wodą i odstawić na 10 minut.
  2. Cebulę obrać, opłukać, ściąć w 2/3 wysokości i wydrążyć.
  3. Dusić na oleju (pod przykryciem) aż nabiorą złocistego koloru.
  4. Podsmażyć posiekany miąższ cebuli, dodać kurkumę, kolendrę i kminek.
  5. Wymieszać z kuskusem, startym rokpolem, jajkiem, doprawić solą i pieprzem.
  6. Nałożyć do cebul.
  7. Posypać startym serem
  8. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz