- 30 dag cebuli
- sól, cukier
- pół szklanki mleka
- jabłko
- sok z cytryny
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki musztardy
- szczypta zmielonego kminku
- Obrać cebulę i pokroić w ósemki.
- Włożyć do niewielkiej ilości wrzącej wody z mlekiem, osolonej z dodatkiem łyżeczki cukru.
- Gotować bez przykrycia tylko tyle, aby cebula trochę zmiękła.
- Odcedzić, wystudzić.
- Olej wymieszać z sokiem cytrynowym i musztardą, dodać szczyptę zmielonego kminku.
- Sosem tym oblać sałatkę i na końcu wymieszać ze startym na grubej tarce jabłkiem.
- Można posypać zieleniną, startym drobno żółtym serem.
- Podawać jako dodatek do kanapek.
Cebula po grecku
- 40 dag cebuli
- pół szklanki wody
- pół szklanki białego wina
- 3 łyżki oleju
- sól
- łyżeczka cukru
- łyżka soku cytrynowego
- kilka ziarenek pieprzu
- szczypta mielonego pieprzu
- zielona pietruszka świeża lub suszona
- Cebule obrać, pokroić w ósemki (jeśli małe cebulki to w całości).
- Zagotować wodę z winem, solą, cukrem, ziarnkami pieprzu, olejem.
- Włożyć pokrojone cebule, gotować ok. 15 minut pod przykryciem.
- Wystudzić, skropić sokiem cytrynowym, posypać zmielonym pieprzem i zieleniną.
Cebula nadziewana ryżem i grzybami
- 10-12 cebul
- 4 dag suszonych grzybów
- 3/4 szklanki ryżu
- jajko
- 1,5 szklanki wody
- 6 dag tłuszczu
- sól, pieprz, kminek
- szklanka śmietany
- łyżka mąki
- 4 dag startego żółtego sera
- Suszone umyte grzyby namoczyć na 20 minut w 1,5 szklanki przegotowanej, letniej wody.
- Ugotować, odcedzić i bardzo drobno posiekać.
- Wywar podprawić śmietaną z mąką, przyprawić do smaku, odstawić.
- Ryż ugotować na sypko dodając do nigo 1/3 część przewidzianego tłuszczu.
- Cebule obrać, skroić wierzchołki, wydrążyć ze środka pozostawiając tylko koszyczki o grubości ok. 1 cm.
- Do ugotowanego ryżu dodać posiekane grzyby, garść drobno pokrojonej i podsmażonej w tłuszczu cebuli z wydrążonych środków, jajko, przyprawić do smaku i masę starannie wymieszać.
- Napełnić masą wydrążone cebule, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem, wstawić do piekarnika na 20 minut.
- Następnie polać gęstym sosem grzybowym, posypać tarty serem i powtórnie wstawić do piekarnika, aż ser się zrumieni na wierzchu.
- Podać jako gorącą przystawkę z bułką lub z dodatkiem ziemniaków i surówki z kapusty jako drugie danie.
Faszerowana cebula
- 4 duże cebule
- 15 dag kaszy kuskus
- 5 dag żółtego sera
- 5 dag rokpola
- jajko
- 3 łyżki oleju
- po pół łyżeczki kurkumy, mielonej kolendry i kminku
- sól, pieprz
- Kuskus zalać wrzącą lekko osoloną wodą i odstawić na 10 minut.
- Cebulę obrać, opłukać, ściąć w 2/3 wysokości i wydrążyć.
- Dusić na oleju (pod przykryciem) aż nabiorą złocistego koloru.
- Podsmażyć posiekany miąższ cebuli, dodać kurkumę, kolendrę i kminek.
- Wymieszać z kuskusem, startym rokpolem, jajkiem, doprawić solą i pieprzem.
- Nałożyć do cebul.
- Posypać startym serem
- Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz