wtorek, 4 czerwca 2013

Zupy cebulowe

Zupa cebulowa to znany przysmak francuski. Oto kilka przepisów na różne zupy cebulowe:

I.


  • 1/2 kg cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki białego wina
  • sól, pieprz
  • kromki bułki
  • masło
  • utarty żółty ser
  1. Cebulę posiekać drobno i lekko poddusić na oliwie, aż uzyska jasnozłoty kolor.
  2. Zalać bulionem (może być z kostki) i gotować na wolnym ogniu minimum przez 30 minut.
  3. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i wlać wino.
  4. Rozlać zupę do żaroodpornych miseczek i położyć na wierzchu każdej porcji plasterek bułki przysmażony na maśle.
  5. Posypać grzanki serem i wstawić do piekarnika.
  6. Kiedy powstanie na wierzchu rumiana skorupka, podawać.



II.

  • 75 dag cebuli
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1-2 żółtka
  • sól
  1. Obrane i umyte warzywa pokroić i lekko poddusić z dodatkiem masła.
  2. Gdy zmiękną i nabiorą charakterystycznego zapachu, zalać wrzącą wodą, osolić, ugotować.
  3. Następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować.
  4. Przetartą zupę zaciągnąć żółtkami wymieszanymi ze śmietaną.
  5. Przyprawić do smaku solą.
  6. Podawać z grankami z razowego chleba lub z łazankami z naleśników.

III.

  • 8 średnich cebul
  • 1 łyżka masła
  • trochę mąki
  • 1 l rosołu z kostki
  • 1/8 l białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz, kminek
  • 8 kromek białego chleba lub bułki
  • ząbek czosnku
  • tarty żółty ser
  1. Cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki.
  2. W garnku żeliwnym rozpuścić łyżkę masła, dodać cebulę i usmażyć na jasnozłoty kolor.
  3. Oprószyć mąką i jeszcze chwilę posmażyć, po czym zalać rosołem z kostki i białym winem.
  4. Gotować na ogniu 5 minut, dodać soli, pieprzu i kminku.
  5. Kromki chleba lub bułki opiec z obydwu stron, natrzeć mocno czosnkiem, ułożyć na blasze, posypać tartym serem i zapiec w piekarniku.
  6. Gorącą zupę przelać do filiżanek i podać z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz