I.
- 1/2 kg cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki białego wina
- sól, pieprz
- kromki bułki
- masło
- utarty żółty ser
- Cebulę posiekać drobno i lekko poddusić na oliwie, aż uzyska jasnozłoty kolor.
- Zalać bulionem (może być z kostki) i gotować na wolnym ogniu minimum przez 30 minut.
- Przyprawić do smaku solą, pieprzem i wlać wino.
- Rozlać zupę do żaroodpornych miseczek i położyć na wierzchu każdej porcji plasterek bułki przysmażony na maśle.
- Posypać grzanki serem i wstawić do piekarnika.
- Kiedy powstanie na wierzchu rumiana skorupka, podawać.
II.
- 75 dag cebuli
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki śmietany
- 1-2 żółtka
- sól
- Obrane i umyte warzywa pokroić i lekko poddusić z dodatkiem masła.
- Gdy zmiękną i nabiorą charakterystycznego zapachu, zalać wrzącą wodą, osolić, ugotować.
- Następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować.
- Przetartą zupę zaciągnąć żółtkami wymieszanymi ze śmietaną.
- Przyprawić do smaku solą.
- Podawać z grankami z razowego chleba lub z łazankami z naleśników.
III.
- 8 średnich cebul
- 1 łyżka masła
- trochę mąki
- 1 l rosołu z kostki
- 1/8 l białego wytrawnego wina
- sól, pieprz, kminek
- 8 kromek białego chleba lub bułki
- ząbek czosnku
- tarty żółty ser
- Cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki.
- W garnku żeliwnym rozpuścić łyżkę masła, dodać cebulę i usmażyć na jasnozłoty kolor.
- Oprószyć mąką i jeszcze chwilę posmażyć, po czym zalać rosołem z kostki i białym winem.
- Gotować na ogniu 5 minut, dodać soli, pieprzu i kminku.
- Kromki chleba lub bułki opiec z obydwu stron, natrzeć mocno czosnkiem, ułożyć na blasze, posypać tartym serem i zapiec w piekarniku.
- Gorącą zupę przelać do filiżanek i podać z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz