- duży brokuł
- 3 łyżki oleju
- ok. 3 cm kłącza imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- pół szklanki esencjonalnego bulionu
- łyżeczka cukru
- sól
- kilka kropli oleju sezamowego
- Z brokuła odciąć łodygę, obrać i pokroić w plastry, górną część podzielić na różyczki.
- Na mocno rozgrzany olej włożyć obrany i pokrojony w zapałkę imbir, posiekany czosnek i łodygi brokuła.
- Smażyć, mieszając 3-4 minuty.
- Dodać różyczki i jeszcze smażyć, mieszając.
- Wlać bulion, sos sojowy i wsypać cukier i sól do smaku.
- Gotować na dużym ogniu, aż brokuły zmiękną, a płyn odparuje.
- Przed podaniem skropić olejem sezamowym.
Makaron z zielonymi różyczkami
- 25 dag makaronu (kokardki, świderki, rurki)
- brokuł
- 50-80 ml oliwy
- 3 posiekane ząbki czosnku
- spora szczypta chili
- sól, pieprz
- starty parmezan lub inny twardy żółty ser
- Makaron ugotować al dente.
- Łodygi brokuła obrać, pokroić w plastry, a pozostałą część podzielić na różyczki.
- Na rozgrzanej na patelni oliwie obsmażyć, mieszając, czosnek, chili i łodygi brokułów.
- Dodać różyczki brokułów i smażyć, mieszając.
- Po chwili dodać 3 łyżki wody z makaronu, zamieszać, zostawić na chwilę pod przykryciem.
- Odcedzony gorący makaron dorzucić do warzyw na patelni, wymieszać i posypać pieprzem oraz startym serem.
Zapiekanka rybna z brokułami
- 20 dag ryżu
- 40 dag brokułów
- 50 dag filetów z karmazyna, mintaja lub morszczuka
- 1 cytryna
- 2 pomidory
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 200 ml bulionu warzywnego
- 150 ml mleka
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- tłuszcz do formy
- Ryż wsypać do garnka, zalać szklanką posolonej wody, przykryć i zagotować.
- Zmniejszyć ogień, gotować ok. 25 minut, nie odkrywając.
- Brokuły podzielić na różyczki.
- Odciąć i obrać łodygę, pokroić w kostkę i ugotować razem z różyczkami w małej ilości osolonej wody.
- Filety rybne opłukać zimną wodą, osuszyć, skropić sokiem z cytryny.
- Potem pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem.
- Pomidory pokroić w kostkę.
- Rozpuścić masło w rondlu, oprószyć mąką i zasmażyć.
- Powoli, stale mieszając trzepaczką, wlewać bulion i mleko.
- Gotować, nie przerywając mieszania, aż powstanie gładki, gęsty sos.
- Przyprawić musztardą, cukrem, pieprzem, solą, dodać natkę i koperek.
- W natłuszczonej żaroodpornej formie kolejno układać ryż, ryby, brokuły i pomidory.
- Polać sosem musztardowym.
- Zapiekać 15 minut w temperaturze 200 st. C.
Cebula z brokułami
- 15 dag brokułów
- 8 średnich czerwonych cebul
- 2 pomarańcze
- łyżka siemienia
- sól
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- łyżka octu winnego
- pół łyżeczki musztardy z ziarnami gorczycy
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- Brokuł podzielić na różyczki, króciutko obgotować w osolonej wodzie i odsączyć.
- Cebule obrać i pokroić w cienkie plasterki.
- Pomarańcze obrać ze skórki, miąższ podzielić na cząstki.
- Połączyć je z brokułami oraz z cebulą, posypać siemieniem.
- Wymieszać dokładnie składniki sosu.
- Polaną sosem sałatkę wsadzić na godzinę do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz