piątek, 12 kwietnia 2013

Dania z brokułami

Pikantne brokuły

  • duży brokuł
  • 3 łyżki oleju
  • ok. 3 cm kłącza imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • pół szklanki esencjonalnego bulionu
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • kilka kropli oleju sezamowego
  1. Z brokuła odciąć łodygę, obrać i pokroić w plastry, górną część podzielić na różyczki.
  2. Na mocno rozgrzany olej włożyć obrany i pokrojony w zapałkę imbir, posiekany czosnek i łodygi brokuła.
  3. Smażyć, mieszając 3-4 minuty.
  4. Dodać różyczki i jeszcze smażyć, mieszając.
  5. Wlać bulion, sos sojowy i wsypać cukier i sól do smaku.
  6. Gotować na dużym ogniu, aż brokuły zmiękną, a płyn odparuje.
  7. Przed podaniem skropić olejem sezamowym.
Podawać jako gorącą przekąskę, samodzielne danie lub dodatek do mięs.



Makaron z zielonymi różyczkami

  • 25 dag makaronu (kokardki, świderki, rurki)
  • brokuł
  • 50-80 ml oliwy
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • spora szczypta chili
  • sól, pieprz
  • starty parmezan lub inny twardy żółty ser
  1. Makaron ugotować al dente.
  2. Łodygi brokuła obrać, pokroić w plastry, a pozostałą część podzielić na różyczki.
  3. Na rozgrzanej na patelni oliwie obsmażyć, mieszając, czosnek, chili i łodygi brokułów.
  4. Dodać różyczki brokułów i smażyć, mieszając.
  5. Po chwili dodać 3 łyżki wody z makaronu, zamieszać, zostawić na chwilę pod przykryciem.
  6. Odcedzony gorący makaron dorzucić do warzyw na patelni, wymieszać i posypać pieprzem oraz startym serem.


Zapiekanka rybna z brokułami

  • 20 dag ryżu
  • 40 dag brokułów
  • 50 dag filetów z karmazyna, mintaja lub morszczuka
  • 1 cytryna
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • tłuszcz do formy
  1. Ryż wsypać do garnka, zalać szklanką posolonej wody, przykryć i zagotować.
  2. Zmniejszyć ogień, gotować ok. 25 minut, nie odkrywając.
  3. Brokuły podzielić na różyczki.
  4. Odciąć i obrać łodygę, pokroić w kostkę i ugotować razem z różyczkami w małej ilości osolonej wody.
  5. Filety rybne opłukać zimną wodą, osuszyć, skropić sokiem z cytryny.
  6. Potem pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem.
  7. Pomidory pokroić w kostkę.
  8. Rozpuścić masło w rondlu, oprószyć mąką i zasmażyć.
  9. Powoli, stale mieszając trzepaczką, wlewać bulion i mleko.
  10. Gotować, nie przerywając mieszania, aż powstanie gładki, gęsty sos.
  11. Przyprawić musztardą, cukrem, pieprzem, solą, dodać natkę i koperek.
  12. W natłuszczonej żaroodpornej formie kolejno układać ryż, ryby, brokuły i pomidory.
  13. Polać sosem musztardowym.
  14. Zapiekać 15 minut w temperaturze 200 st. C.


Cebula z brokułami

  • 15 dag brokułów
  • 8 średnich czerwonych cebul
  • 2 pomarańcze
  • łyżka siemienia
  • sól
składniki sosu:
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • łyżka octu winnego
  • pół łyżeczki musztardy z ziarnami gorczycy
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  1. Brokuł podzielić na różyczki, króciutko obgotować w osolonej wodzie i odsączyć.
  2. Cebule obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  3. Pomarańcze obrać ze skórki, miąższ podzielić na cząstki.
  4. Połączyć je z brokułami oraz z cebulą, posypać siemieniem.
  5. Wymieszać dokładnie składniki sosu.
  6. Polaną sosem sałatkę wsadzić na godzinę do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz