niedziela, 7 kwietnia 2013

Potrawy z cebuli c.d.

Cebule po żmudzku

  • 6 dużych białych (lub po 3 białe i czerwone) cebule
  • szklanka ugotowanej fasoli (może być z puszki)
  • 2 łyżki masła
  • łyżka posiekanych świeżych listków rozmarynu lub łyżeczka suszonych
  • 1-2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  1. Cebule obrać, wrzucić do lekko posolonego wrzątku i gotować (najpierw białe, potem czerwone) ok. 7 minut.
  2. Wyjąć łyżką cedzakową, przelać zimną wodą i osączyć.
  3. Z każdej uważnie wydrążyć wewnętrzne warstwy, pozostawiając 2-3 zewnętrzne.
  4. Wydrążone środki cebul, fasolę i rozmaryn starannie zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
  5. Masą tą napełnić cebulowe miseczki, ułożyć je w natłuszczonym żaroodpornym półmisku, posypać orzechami i wiórkami masła.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i zapiekać ok. 25 minut.

Placek cebulowy

  • 20 dag mąki pszennej razowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag masła
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 4-5 łyżek wody
  • 1 łyżka oleju
Nadzienie:
  • 75 dag cebuli
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kminku
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 7 dag tartego żółtego sera
  • 1/4 łyżeczki mielonej papryki
  • sól
  1. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
  2. Dodaj masło, posiekaj je nożem z mąką.
  3. Cukier rozpuść w wodzie, dodaj olej, taką mieszankę wlej do mąki.
  4. Zagnieć ciasto i odstaw je pod przykryciem do lodówki na 30 minut.
  5. Później rozwałkuj ciasto i wyłóż nim dno natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm.
  6. Przygotowany spód ponakłuwaj widelcem.
  7. Piecz ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C.
  8. Cebulę obierz i pokrój w grube piórka.
  9. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulę z kminkiem i lekko posól.
  10. Śmietanę wymieszaj z serem i papryką.
  11. Na podpieczony placek wyłóż cebulę i wlej śmietanę z serem.
  12. Placek piecz około 30 minut w temperaturze 200 stopni C.

Faszerowane cebule zapiekane

  • 8 cebul
  • sól
Farsz:
  • 20-25 dag mielonego mięsa z udźca indyka
  • łyżka bułki tartej
  • jajko
  • sól, pieprz
  • szklanka rosołu
  • po 2 łyżki masła i startego sera tylżyckiego
  1. Obrane cebule obgotować (6-8 minut) w lekko osolonym wrzątku.
  2. Wyjąć łyżką cedzakową, przelać zimną wodą, z każdej cebuli wyjąć środkowe warstwy.
  3. Wydrążony miąższ posiekać, wymieszać z mięsem, chwilę smażyć na maśle.
  4. Dodać 2-3 łyżki rosołu, łyżkę bułki tartej i jajko, doprawić farsz solą i pieprzem.
  5. Napełnić nim wydrążone cebule, ułożyć je w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, obficie skropić rosołem, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 30 minut.
  6. Pod koniec zapiekania posypać cebule serem, podawać gorące.

Sałatka z cebuli, pomarańczy i roszponki

  • 3 cebule cukrowe
  • sól
  • 3 pomarańcze
  • garść roszponki lub innej sałaty
  • cukier
  • kilka łodyżek szczypiorku i koperku
  • tymianek
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka octu balsamico
  • pieprz
  1. Cebule obrać, pokroić w cienkie krążki i oprószyć solą.
  2. Odstawić na 10-15 minut.
  3. Spłukać na sicie zimną wodą.
  4. Pomarańcze obrać, pokroić w plastry, usunąć pestki. Sok zachować.
  5. Zmiksować oliwę i ocet,dodać sok pomarańczowy oraz po szczypcie soli, cukru i pieprzu.
  6. Plasterki pomarańczy oraz krążki cebuli ułożyć na talerzu, posypać tymiankiem.
  7. Sałatkę polać sosem, udekorować roszponką, szczypiorkiem oraz koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz