- 6 dużych białych (lub po 3 białe i czerwone) cebule
- szklanka ugotowanej fasoli (może być z puszki)
- 2 łyżki masła
- łyżka posiekanych świeżych listków rozmarynu lub łyżeczka suszonych
- 1-2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- sól, pieprz
- Cebule obrać, wrzucić do lekko posolonego wrzątku i gotować (najpierw białe, potem czerwone) ok. 7 minut.
- Wyjąć łyżką cedzakową, przelać zimną wodą i osączyć.
- Z każdej uważnie wydrążyć wewnętrzne warstwy, pozostawiając 2-3 zewnętrzne.
- Wydrążone środki cebul, fasolę i rozmaryn starannie zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
- Masą tą napełnić cebulowe miseczki, ułożyć je w natłuszczonym żaroodpornym półmisku, posypać orzechami i wiórkami masła.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i zapiekać ok. 25 minut.
Placek cebulowy
- 20 dag mąki pszennej razowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 dag masła
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 4-5 łyżek wody
- 1 łyżka oleju
- 75 dag cebuli
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka kminku
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 7 dag tartego żółtego sera
- 1/4 łyżeczki mielonej papryki
- sól
- W dużej misce wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
- Dodaj masło, posiekaj je nożem z mąką.
- Cukier rozpuść w wodzie, dodaj olej, taką mieszankę wlej do mąki.
- Zagnieć ciasto i odstaw je pod przykryciem do lodówki na 30 minut.
- Później rozwałkuj ciasto i wyłóż nim dno natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm.
- Przygotowany spód ponakłuwaj widelcem.
- Piecz ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C.
- Cebulę obierz i pokrój w grube piórka.
- Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulę z kminkiem i lekko posól.
- Śmietanę wymieszaj z serem i papryką.
- Na podpieczony placek wyłóż cebulę i wlej śmietanę z serem.
- Placek piecz około 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Faszerowane cebule zapiekane
- 8 cebul
- sól
- 20-25 dag mielonego mięsa z udźca indyka
- łyżka bułki tartej
- jajko
- sól, pieprz
- szklanka rosołu
- po 2 łyżki masła i startego sera tylżyckiego
- Obrane cebule obgotować (6-8 minut) w lekko osolonym wrzątku.
- Wyjąć łyżką cedzakową, przelać zimną wodą, z każdej cebuli wyjąć środkowe warstwy.
- Wydrążony miąższ posiekać, wymieszać z mięsem, chwilę smażyć na maśle.
- Dodać 2-3 łyżki rosołu, łyżkę bułki tartej i jajko, doprawić farsz solą i pieprzem.
- Napełnić nim wydrążone cebule, ułożyć je w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, obficie skropić rosołem, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 30 minut.
- Pod koniec zapiekania posypać cebule serem, podawać gorące.
Sałatka z cebuli, pomarańczy i roszponki
- 3 cebule cukrowe
- sól
- 3 pomarańcze
- garść roszponki lub innej sałaty
- cukier
- kilka łodyżek szczypiorku i koperku
- tymianek
- 4 łyżki oliwy
- łyżka octu balsamico
- pieprz
- Cebule obrać, pokroić w cienkie krążki i oprószyć solą.
- Odstawić na 10-15 minut.
- Spłukać na sicie zimną wodą.
- Pomarańcze obrać, pokroić w plastry, usunąć pestki. Sok zachować.
- Zmiksować oliwę i ocet,dodać sok pomarańczowy oraz po szczypcie soli, cukru i pieprzu.
- Plasterki pomarańczy oraz krążki cebuli ułożyć na talerzu, posypać tymiankiem.
- Sałatkę polać sosem, udekorować roszponką, szczypiorkiem oraz koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz