środa, 10 kwietnia 2013

Zupy brokułowe

Oto przepisy na pyszne i zdrowe zupy brokułowe:

I.
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu warzywnego (z kostki)
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • 100 ml śmietany 12%
  • 10 dag podsuszonej kiełbasy czosnkowej
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka oleju
  • sok z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • chili, gałka muszkatałowa, bazylia
  • sól, mielony pieprz
  1. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, łodyżki cienko obrać i pokroić.
  2. Posiekane cebulę i czosnek podsmażyć na oleju na złoty kolor.
  3. Podlać winem i gotować 5 minut.
  4. Dodać brokuł, zalać go bulionem, gotować na wolnym ogniu 15 minut, aż będzie miękki.
  5. Zupę odstawić z ognia, przestudzić i zmiksować.
  6. Doprawić sokiem z cytryny, chili, gałką muszkatałową, solą i pieprzem.
  7. Wymieszać ze śmietaną i mocno podgrzać.
  8. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić na bardzo cienkie plasterki.
  9. Obsmażać na oleju z obu stron, aż plasterki będą chrupiące i rumiane.
  10. Zupę wlać do ogrzanych miseczek, posypać chipsami z kiełbasy i podawać udekorowaną bazylią.


II.
  • 50 dag brokułów
  • łyżka masła
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka
  • cebula
  • 1-2 roztarte ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku i ćwierć łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • liść laurowy, pieprz, sól
  1. Z umytych brokułów odciąć łodygi, obrać je i pokroić w kostkę.
  2. W rondlu stopić masło, zeszklić posiekaną cebulę, dodać liść laurowy i czosnek, włożyć pokrojone łodygi brokułów i wlać gorący bulion.
  3. Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut, po czym usunąć liść laurowy, a dodać różyczki brokułów.
  4. Gotować pod przykryciem jeszcze 5 minut.
  5. Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem i skórką z cytryny, zabielić śmietaną.
  6. Zagotować i podawać z cząstkami jaj na twardo.


III.
  •  50 dag brokułów
  • cebula
  • 6 dag płatków migdałowych
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju
  • 4 szklanki rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr (2 kostki)
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • sól, pieprz
  1. Z umytych brokułów odciąć łodygi, obrać i pokroić w kostkę.
  2. Posiekaną cebulę zeszklić, dodać połowę płatków migdałowych oraz roztarty czosnek.
  3. Smażyć przez chwilę ciągle mieszając.
  4. Wrzucić pokrojone łodygi brokułów, dodać gorący rosół, doprowadzić do wrzenia, dodać różyczki brokułów i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  5. Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem, zaprawić śmietaną.
  6. Udekorowac podprażoną wcześniej częścią migdałów.
  7. Podawać z grzankami z bułki lub groszkiem ptysiowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz