I.
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 1 l bulionu warzywnego (z kostki)
- kieliszek białego wytrawnego wina
- 100 ml śmietany 12%
- 10 dag podsuszonej kiełbasy czosnkowej
- 2 łyżki oliwy
- łyżka oleju
- sok z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- chili, gałka muszkatałowa, bazylia
- sól, mielony pieprz
- Brokuł umyć, podzielić na różyczki, łodyżki cienko obrać i pokroić.
- Posiekane cebulę i czosnek podsmażyć na oleju na złoty kolor.
- Podlać winem i gotować 5 minut.
- Dodać brokuł, zalać go bulionem, gotować na wolnym ogniu 15 minut, aż będzie miękki.
- Zupę odstawić z ognia, przestudzić i zmiksować.
- Doprawić sokiem z cytryny, chili, gałką muszkatałową, solą i pieprzem.
- Wymieszać ze śmietaną i mocno podgrzać.
- Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić na bardzo cienkie plasterki.
- Obsmażać na oleju z obu stron, aż plasterki będą chrupiące i rumiane.
- Zupę wlać do ogrzanych miseczek, posypać chipsami z kiełbasy i podawać udekorowaną bazylią.
II.
- 50 dag brokułów
- łyżka masła
- 4 szklanki bulionu z kurczaka
- cebula
- 1-2 roztarte ząbki czosnku
- 3 łyżki soku i ćwierć łyżeczki skórki otartej z cytryny
- pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany
- liść laurowy, pieprz, sól
- Z umytych brokułów odciąć łodygi, obrać je i pokroić w kostkę.
- W rondlu stopić masło, zeszklić posiekaną cebulę, dodać liść laurowy i czosnek, włożyć pokrojone łodygi brokułów i wlać gorący bulion.
- Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut, po czym usunąć liść laurowy, a dodać różyczki brokułów.
- Gotować pod przykryciem jeszcze 5 minut.
- Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem i skórką z cytryny, zabielić śmietaną.
- Zagotować i podawać z cząstkami jaj na twardo.
III.
- 50 dag brokułów
- cebula
- 6 dag płatków migdałowych
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżka oleju
- 4 szklanki rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr (2 kostki)
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- sól, pieprz
- Z umytych brokułów odciąć łodygi, obrać i pokroić w kostkę.
- Posiekaną cebulę zeszklić, dodać połowę płatków migdałowych oraz roztarty czosnek.
- Smażyć przez chwilę ciągle mieszając.
- Wrzucić pokrojone łodygi brokułów, dodać gorący rosół, doprowadzić do wrzenia, dodać różyczki brokułów i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut.
- Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem, zaprawić śmietaną.
- Udekorowac podprażoną wcześniej częścią migdałów.
- Podawać z grzankami z bułki lub groszkiem ptysiowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz