wtorek, 2 kwietnia 2013

Brokuły

Brokuły bogate są w lekkostrawne białko, witaminy (A, C, B1, B2, E, PP),sole mineralne (dużo wapnia, żelaza, fosforu, sporo magnezu, siarki i potasu), są zasadotwórcze. Brokuły zawierają tzw. frakcje błonnika pokarmowego, które obniżają poziom "złego" cholesterolu i hamują powstawanie związków rakotwórczych. Warzywa te zawierają dużo indoli, glukozynolatów i ditioltionów. Zawierają również sulforafan, jedną z substancji o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwwrzodowym.  Prawdopodobnie dzięki obfitości chlorofilu brokuły mogą przeciwdziałać poprzedzającym przemianę nowotworową mutacjom komórek. Badania dowiodły, że brokuły mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe takie jak rak przełyku, żołądka, jelita grubego, płuc, tchawicy, prostaty, jamy ustnej i krtani. Podobnie jak inne zielone warzywa brokuły zawierają karotenoidy: luteinę i zeaksantynę, a ich regularne jedzenie obniża ryzyko chorób oczu. Brokuły wzmacniają kości, gdyż oprócz wapnia zawierają wit. C, która poprawia jego przyswajalność. Witamina C wraz z cynkiem i selenem oraz dużą dawką beta-karotenu wzmacnia system odpornościowy. Brokuły są źródłem kwasu foliowego oraz witamin z grupy B. Substancje zawarte w brokułach wspomagają działanie enzymów odpowiedzialnych za oczyszczanie organizmu z toksyn. Dzięki zawartości chromu warzywa te hamują apetyt na słodycze. Brokuły są świetnym źródłem antyoksydantów, chronią przed wolnymi rodnikami. Dzienna porcja do spożycia to jeden ugotowany brokuł lub nawet pół filiżanki tego warzywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz