I.
- 30 dag czosnku
- po 3/4 szklanki octu winnego i wody
- 2 łyżeczki cukru
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren kolendry i gorczycy
- 2 łyżki oleju
- Ząbki czosnku obrać i umyć.
- Zagotować wodę z octem i przyprawami.
- Włożyć czosnek i gotować 3-5 minut.
- Przełożyć marynatę do małych (0,2 l) słoików.
- Wlać łyżeczkę oleju i zakręcić.
- Pasteryzować 20 minut.
II.
- 4 główki czosnku
- 3/4 l oliwy z oliwek
- 5 listków laurowych
- 8 gałązek tymianku
- 1,5 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
- Rozdzielić ząbki czosnku, ale nie obierać ich z osłonek.
- Włożyć je do garnka i zalać oliwą.
- Dodać liście laurowe, tymianek i pieprz.
- Garnek ustawić na średnim ogniu i podgrzewać przez 20 minut (oliwa musi być gorąca, ale nie może się zagotować).
- Odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia.
- Przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików.
III.
- 10 dużych główek czosnku
- 0,75 l wytrawnego białego wina
- 0,15 l octu 10 proc.
- 10 dag cukru
- 5 łyżek oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka grubo mielonego pieprzu
- liść laurowy
- gałązka świeżego estragonu
- Wino połączyć z octem, wrzucić sól, cukier, przyprawy, zagotować, dodać drobno posiekane listki estragonu.
- Obrać ząbki czosnku i wrzucać stopniowo do wrzącego wywaru, gotować 5 minut od ponownego zawrzenia.
- Przelać czosnek z wywarem do słoika, odstawić na 12 godzin.
- Na drugi dzień ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut, ostudzić, odcedzić.
- Ząbki czosnku ułożyć w słoiczkach, zalać marynatą, na koniec do każdego dodać łyżkę oleju.
- Hermetycznie zamknąć, odstawić w chłodne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz