czwartek, 28 marca 2013

Marynowany czosnek

Oto trzy przepisy na marynowany czosnek:
I.
  • 30 dag czosnku
  • po 3/4 szklanki octu winnego i wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren kolendry i gorczycy
  • 2 łyżki oleju
  1. Ząbki czosnku obrać i umyć.
  2. Zagotować wodę z octem i przyprawami.
  3. Włożyć czosnek i gotować 3-5 minut.
  4. Przełożyć marynatę do małych (0,2 l) słoików.
  5. Wlać łyżeczkę oleju i zakręcić.
  6. Pasteryzować 20 minut.


II.
  • 4 główki czosnku
  • 3/4 l oliwy z oliwek
  • 5 listków laurowych
  • 8 gałązek tymianku
  • 1,5 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
  1. Rozdzielić ząbki czosnku, ale nie obierać ich z osłonek.
  2. Włożyć je do garnka i zalać oliwą.
  3. Dodać liście laurowe, tymianek i pieprz.
  4. Garnek ustawić na średnim ogniu i podgrzewać przez 20 minut (oliwa musi być gorąca, ale nie może się zagotować).
  5. Odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia.
  6. Przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików.
Marynowany czosnek można przechowywać w lodówce około miesiąca. Nie wylewać oliwy, w której marynował się czosnek. Należy skrapiać nią sałatki, robić sosy, używać do smażenia mięsa.


III.
  • 10 dużych główek czosnku
  • 0,75 l wytrawnego białego wina
  • 0,15 l octu 10 proc.
  • 10 dag cukru
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka grubo mielonego pieprzu
  • liść laurowy
  • gałązka świeżego estragonu
  1. Wino połączyć z octem, wrzucić sól, cukier, przyprawy, zagotować, dodać drobno posiekane listki estragonu.
  2. Obrać ząbki czosnku i wrzucać stopniowo do wrzącego wywaru, gotować 5 minut od ponownego zawrzenia.
  3. Przelać czosnek z wywarem do słoika, odstawić na 12 godzin.
  4. Na drugi dzień ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut, ostudzić, odcedzić.
  5. Ząbki czosnku ułożyć w słoiczkach, zalać marynatą, na koniec do każdego dodać łyżkę oleju.
  6. Hermetycznie zamknąć, odstawić w chłodne miejsce.
Do marynaty można dodać pikantne przyprawy, np. ostrą paprykę lub małe papryczki chili przekrojone na pół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz