wtorek, 19 marca 2013

Gdzie szukać witamin?

Witamina A
Jest rozpuszczalna w tłuszczach, szybko ulega zniszczeniu pod wpływem światła i temperatury powyżej 120 st. C. Wskazane jest spożywanie jej z tłuszczem. Występuje w wołowej wątrobie, w tranie, w pełnym mleku i jego przetworach, żółtku jaj, marchwi, szpinaku, natce pietruszki, pomidorach, dyni, rzeżusze, morelach, kapuście.
Witamina E
Zawierają ja oleje, orzechy, ziarna słonecznika, kiełki pszenicy, szparagi, brokuły, razowiec, liście pokrzywy i mięty.
Witamina C
Jest nietrwała. Występuje w owocach i warzywach, należy je rozdrabniać w ostatniej chwili, nie moczyć w wodzie, wrzucać na wrzątek, używać naczyń i sztućców ze szlachetnej stali. Najwięcej jest jej w czarnej porzeczce, owocach róży, kiwi, cytrusach, kapuście, papryce.
Witamina D
Występuje w tłuszczach ryb, żółtku,podrobach cielęcych, wątrobie ryb, tuńczyku.
Witamina B1 (tiamina)
Występuje w drożdżach, zbożach z grubego przemiału, roślinach strączkowych, kaszach, kiełkach, orzechach.
Witamina B2 (ryboflawina)
Znaleźć można ją w drożdżach, podrobach, mleku i jego przetworach, jajkach, mięsie, zielonych warzywach, owocach.
Witamina B3 (PP, niacyna)
Występuje w mięsie, orzeszkach ziemnych, wątrobie wołowej, rybach, orzechach.
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
Występuje głównie w warzywach i owocach.
Witamina B6 (pirydoksyna)
Znajdziemy ją w drożdżach, podrobach, ziarnach, otrębach, ziemniakach, bananach, fasoli.
Witamina B11 (B9, M, kwas foliowy)
Występuje w mięsie, nabiale, warzywach, owocach. Jest nietrwała.
Witamina B12 (kobalamina)
Występuje w wątrobie, mleku, jajkach, wodorostach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz