Proteiny czyli białka wchodzą w skład każdej komórki organizmów żywych. Składają się one z drobniejszych cząsteczek zwanych aminokwasami. Rola białek w organizmie ludzkim jest ogromna - służą one do odbudowy starych, zużytych tkanek i budowy nowych, biorą udział we wszystkich niemal procesach zachodzących w organizmie człowieka, wchodzą w skład krwi, limfy i hormonów. Najwyższą wartość biologiczną ma białko czerpane z jaj kurzych, następnie mleka, mięsa ryb i zwierząt (nazwano je pełnowartościowym).
Białko z produktów roślinnych (niepełnowartościowe) czerpiemy z mąki, pieczywa, kasz ryżu, roślin strączkowych.
Nauka ustaliła najkorzystniejszy dla organizmu człowieka układ białek niepełno- i pełnowartościowych w całodziennej porcji pożywienia. I tak dzieci od 7 lat oraz młodzież do 20 lat powinni w ciągu dnia przyjmować od 65 do 100 g białka, w tym od 35 do 65 g białka zwierzęcego. U dorosłych zapotrzebowanie maleje, powinni oni przyjmować od 65 do 75 g białka, w tym od 23 do 50 g zwierzęcego.
A oto tabela zawartości błonnika w niektórych produktach spożywczych:
Produkt: Błonnik g/100 g
otręby pszenne 44,0
pietruszka - liście 39,5
fasola biała suszona 25,3
morele suszone 22,5
marchew suszona 25,2
groch - całe ziarno 17,0
figi suszone 16,9
cebula suszona 16,9
śliwki suszone 14,1
brzoskwinie suszone 12,9
jabłka bez skórki suszone 11,3
jabłka ze skórką suszone 12,6
groch łuskany 12,2
soczewica 11,8
płatki kukurydziane 11,0
chrzan 9,7
chleb razowy 8,4
porzeczki czarne 7,7
chleb Grahama 7,5
fasola konserwowa 7,3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz