poniedziałek, 18 marca 2013

Jeszcze o białku i błonniku

Proteiny czyli białka wchodzą w skład każdej komórki organizmów żywych. Składają się one z drobniejszych cząsteczek zwanych aminokwasami. Rola białek w organizmie ludzkim jest ogromna - służą one do odbudowy starych, zużytych tkanek i budowy nowych, biorą udział we wszystkich niemal procesach zachodzących w organizmie człowieka, wchodzą w skład krwi, limfy i hormonów. Najwyższą wartość biologiczną ma białko czerpane z jaj kurzych, następnie mleka, mięsa ryb i zwierząt (nazwano je pełnowartościowym).
Białko z produktów roślinnych (niepełnowartościowe) czerpiemy z mąki, pieczywa, kasz ryżu, roślin strączkowych.
Nauka ustaliła najkorzystniejszy dla organizmu człowieka układ białek niepełno- i pełnowartościowych w całodziennej porcji pożywienia. I tak dzieci od 7 lat oraz młodzież do 20 lat powinni w ciągu dnia przyjmować od 65 do 100 g białka, w tym od 35 do 65 g białka zwierzęcego. U dorosłych zapotrzebowanie maleje, powinni oni przyjmować od 65 do 75 g białka, w tym od 23 do 50 g zwierzęcego.

A oto tabela zawartości błonnika w niektórych produktach spożywczych:

Produkt:                                                                                     Błonnik g/100 g

otręby pszenne                                                                            44,0
pietruszka - liście                                                                        39,5
fasola biała suszona                                                                    25,3
morele suszone                                                                           22,5
marchew suszona                                                                        25,2
groch - całe ziarno                                                                      17,0
figi suszone                                                                                 16,9
cebula suszona                                                                            16,9
śliwki suszone                                                                             14,1
brzoskwinie suszone                                                                   12,9
jabłka bez skórki suszone                                                           11,3
jabłka ze skórką suszone                                                            12,6
groch łuskany                                                                             12,2
soczewica                                                                                   11,8
płatki kukurydziane                                                                    11,0
chrzan                                                                                           9,7
chleb razowy                                                                                8,4
porzeczki czarne                                                                          7,7
chleb Grahama                                                                             7,5
fasola konserwowa                                                                       7,3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz