wtorek, 26 marca 2013

Czosnek

Zwalcza infekcje, działa przeciwnowotworowo, bakteriobójczo, poprawia odporność. Zmniejsza lepkość krwi i działa przeciwzakrzepowo. Zawarta w czosnku allina i allicyna obniża ciśnienie tętnicze krwi, poziom cholesterolu i triglicerydów. Czosnek pomaga w leczeniu przewlekłego zapalenia oskrzeli. Łagodzi stany zapalne, działa wykrztuśnie. Wystarczy jeść 2-3 ząbki czosnku dziennie.
Setki badań potwierdzają antybiotykopodobne działanie czosnku (poprzez związki siarczkowe) na liczne drobnoustroje chorobotwórcze. Czosnek bez wątpienia niszczy bakterie. Działa nie tylko przeciwbakteryjnie, ale również przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo oraz przeciwwirusowo. Surowy czosnek wspomaga układ odpornościowy, a zwłaszcza system komórek tzw. naturalnych zabójców. Świeży czosnek może być pomocny w walce z rakiem. Badania wykazały, że czosnek jest silniejszym przeciwutleniaczem niż witamina E. Dzięki dużej zawartości selenu, jest bardzo dobrym antyoksydantem i chroni przed wolnymi rodnikami. Czosnek okazał sią jednym z najlepszych środków chroniących wątrobę przed uszkodzeniami. Najlepiej jeść czosnek w każdej postaci. Aby nie stracił swoich właściwości, najlepiej dodawać go do potraw pod koniec gotowania czy pieczenia. Problem przykrego oddechu można zlikwidować żując nać pietruszki lub wypić mocną kawę, zjeść miód, jogurt, wypić szklankę mleka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz