- 6 marchewek pokrojonych w plasterki
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 posiekana cebula
- 2 łyżeczki curry
- 1/2 szklanki śmietany sojowej
- sól, pieprz
- Wszystkie składniki (oprócz śmietany) przełożyć lub przelać do garnka i gotować, aż marchewki będą miękkie.
- Zmiksować na jednolity krem.
- Połączyć ze śmietaną, zagotować mieszając.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Marchwianka
- 50 dag chudych żeberek wieprzowych
- 10 marchewek
- włoszczyzna: por, kawałek selera, korzeń pietruszki
- sól, pieprz
- suszony majeranek
- Umyte i oczyszczone żeberka oraz obrane warzywa zalać dwoma litrami wody, posolić, ugotować wywar.
- Gdy żeberka będą miękkie, wyjąć je z zupy i obrać mięso z kości.
- Wywar przecedzić, marchewki przetrzeć przez sito do zupy, a pozostałe warzywa wyrzucić.
- Do zupy włożyć również obrane mięso z żeberek.
- Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Marchewki w sosie pomarańczowym
- duży pęczek młodych marchewek
- 5 szalotek
- sok z niedużej pomarańczy
- łyżeczka soku z cytryny
- ćwierć kostki sklarowanego masła
- kilka gałązek świeżego tymianku
- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
- cukier, biały pieprz, sól
- Marchewki oskrobać, wypłukać, pokroić na kawałki.
- Ugotować na półtwardo na parze lub w niewielkiej ilości wody.
- Cebulki obrać, pokroić na ćwiartki, zeszklić na połowie rozgrzanego masła, przełożyć do płaskiego rondla.
- Na patelni rozgrzać resztę masła, wrzucić marchewki, posypać je cukrem i, mieszając, chwilę smażyć.
- Następnie przełożyć je do rondla, wlać sok z pomarańczy wymieszany z mąką ziemniaczaną, wrzucić połowę tymianku, przyprawić do smaku solą i pieprzem, przykryć i chwilę dusić na małym ogniu.
- Pod koniec duszenia doprawić sokiem z cytryny.
- Posypać jarzynkę pozostałymi listkami tymianku i podawać do mięs i ryb na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz