niedziela, 19 maja 2013

Dania marchewkowe

Kremowa zupa marchewkowa
  • 6 marchewek pokrojonych w plasterki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 posiekana cebula
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/2 szklanki śmietany sojowej
  • sól, pieprz
  1. Wszystkie składniki (oprócz śmietany) przełożyć lub przelać do garnka i gotować, aż marchewki będą miękkie.
  2. Zmiksować na jednolity krem.
  3. Połączyć ze śmietaną, zagotować mieszając.
  4. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.


Marchwianka
  • 50 dag chudych żeberek wieprzowych
  • 10 marchewek
  • włoszczyzna: por, kawałek selera, korzeń pietruszki
  • sól, pieprz
  • suszony majeranek
  1. Umyte i oczyszczone żeberka oraz obrane warzywa zalać dwoma litrami wody, posolić, ugotować wywar.
  2. Gdy żeberka będą miękkie, wyjąć je z zupy i obrać mięso z kości.
  3. Wywar przecedzić, marchewki przetrzeć przez sito do zupy, a pozostałe warzywa wyrzucić.
  4. Do zupy włożyć również obrane mięso z żeberek.
  5. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.


Marchewki w sosie pomarańczowym
  • duży pęczek młodych marchewek
  • 5 szalotek
  • sok z niedużej pomarańczy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • ćwierć kostki sklarowanego masła
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • cukier, biały pieprz, sól
  1. Marchewki oskrobać, wypłukać, pokroić na kawałki.
  2. Ugotować na półtwardo na parze lub w niewielkiej ilości wody.
  3. Cebulki obrać, pokroić na ćwiartki, zeszklić na połowie rozgrzanego masła, przełożyć do płaskiego rondla.
  4. Na patelni rozgrzać resztę masła, wrzucić marchewki, posypać je cukrem i, mieszając, chwilę smażyć.
  5. Następnie przełożyć je do rondla, wlać sok z pomarańczy wymieszany z mąką ziemniaczaną, wrzucić połowę tymianku, przyprawić do smaku solą i pieprzem, przykryć i chwilę dusić na małym ogniu.
  6. Pod koniec duszenia doprawić sokiem z cytryny.
  7. Posypać jarzynkę pozostałymi listkami tymianku i podawać do mięs i ryb na gorąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz