poniedziałek, 13 maja 2013

Marchew

Marchew oraz sok z niej są od dawna szeroko zalecanym środkiem leczniczym. Znane są ogólnie wzmacniające właściwości marchwi. Według medycyny ludowej marchew uśmierza bóle brzucha, poprawia apetyt, wzmaga wydzielanie moczu i sprzyja pozbywaniu się kamieni. Ponadto marchew ma działanie odrobaczające. Badania przeprowadzone współcześnie wykazały, że marchew ma działanie zapobiegające prawie wszystkich typów raka. Zapobiega nowotworom płuc, niebezpiecznym postaciom raka trzustki, zmniejsza ryzyko raka krtani, przełyku, prostaty, pęcherza, szyjki macicy, wątroby. Ma sporo pektyn i karotenu. Surowa marchew zdecydowanie obniża poziom cholesterolu we krwi. Marchew ma bardzo dobry wpływ na czynność jelita grubego. Jedzenie marchwi powoduje zwiększenie objętości mas kałowych, błonnik z marchwi powoduje spulchnienie stolca, co utrzymuje w zdrowiu jelito grube i zapewnia regularność wypróżnień. Marchew jest środkiem leczniczym w przypadku ogólnego pobudzenia nerwowego, astmy, puchliny, chorób skóry. Dzienna porcja to 1-2 sztuki marchwi. Gotowana marchew lepiej zabezpiecza przed chorobami nowotworowymi, dostarcza 2-5 razy więcej karotenu niż surowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz