wtorek, 28 maja 2013

Cebula

Cebula jest mocnym naturalnym antybiotykiem, jest bakteriobójcza. Cebula w zupie, smażona lub pieczona, albo w formie syropu od wieków jest lekiem na przezięnienia. Zapach i smak zawdzięcza to warzywo sporej zawartości substancji organicznych, głównie związków siarki. To one powodują zabójcze działanie na niektóre bakterie. Uważa się, że cebula ma hamujący wpływ na nowotwory, głównie dzięki zawartości związków siarki. Zielone liście czyli szczypior zasobne są w witaminę C, natomiast sama cebula ma witaminy z grupy B, oraz sporo składników mineralnych (przede wszystkim krzem i cynk), które wzmagają odporność przeciwwirusową organizmu.
Cebula jest cennym źródłem kwercetyny, która działa przeciwzakrzepowo, obniża stężenie "złego" cholesterolu. Badania naukowe dowiodły, że cebula ma zdecydowany wpływ na układ krążenia i krew: podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL, zmniejsza lepkość krwi i poziom fibrynogenu, pomaga rozpuszczać zakrzepy. Obniża również poziom całkowitego cholesterolu we krwi. Cebula reguluje zawartość cukru we krwi, ułatwia oczyszczanie oskrzeli z wydzieliny. Cebula należy do warzyw trudno strawnych, szczególnie spożywana na surowo lub zrumieniona na tłuszczu. Osoby z chorą wątrobą powinni raczej jeść cebulę gotowaną lub duszoną z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Dzienna porcja to pół surowej cebuli lub łyżka stołowa gotowanej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz