czwartek, 23 maja 2013

Dania z marchewką c.d.

Marchewka z groszkiem
  • 40 dag marchwi
  • 20 dag groszku
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól i cukier
  1. Marchew oskrobać, umyć i pokroić w kostkę.
  2. Zalać niewielką ilościa wody, dodać masło.
  3. Gdy marchewka będzie prawie miękka, dodać groszek i gotować jeszcze 15 minut.
  4. Marchewkę oprószyć mąką, wymieszać, zagotować.
  5. Doprawić solą i cukrem.

Marchewka z brokułami
  • 5 marchewek
  • 2 średnie brokuły
  • 3 łyżeczki migdałów w płatkach
  • 10 dag ostrego sera pleśniowego
  • 250 ml mleka
  • łyżeczka masła
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • łyżeczka maki
  • sól, pieprz
  1. Brokuły umyć, podzielić na różyczki.
  2. Marchew umyć, oskrobać i pokroić w plasterki.
  3. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na delikatny złocisty kolor.
  4. Warzywa podsmażyć na patelni, dodając łyżeczkę masła.
  5. Następnie dodac kilka łyżek wody, przykryć patelnię i dusić ok. 10 minut.
  6. Warzywa wyjąć, a do sosu z ich duszenia dodać pokruszony ser.
  7. Chwilę dusić, mieszając, aż ser się rozpuści.
  8. Wlać mleko, wymieszać, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałową i ew. zagęścić mąką.
  9. Do sosu dodać śmietanę i warzywa, lekko wymieszać, posypać płatkami migdałowymi.

Marchewkowe kopytka z orzechami
  • 25 dag marchwi
  • 25 dag ziemniaków
  • 20 dag mąki pszennej (może być razowa)
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
sos:
  • łyżka posiekanej świeżej melisy
  • 50 g masła
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki łuskanych orzechów włoskich
  1. Ziemniaki i marchewkę obrać i ugotować.
  2. Odcedzić, lekko ostudzić, zmiksować.
  3. Dodać mąkę, jajko, sól i dokładnie wymieszać.
  4. Wyjąć ciasto na stolnicę, oprószyć lekko mąką i formować wałeczki.
  5. Nożem odcinać kluseczki i wrzucać do wrzącej osolonej wody.
  6. Gotować, aż wypłyną.
  7. Zrobić sos: na patelni rozgrzac oliwę i masło, wrzucić melisę i zmielone orzechy, wymieszać.
  8. Polać kluseczki przed podaniem.

Omlet marchwiowy
  • 3 jajka
  • niewielka marchewka
  • masło do smażenia
  • pieprz, sól, cynamon
  • zielenina do dekoracji
  1. Marchew umyć, zetrzeć na tarce, podsmażyć na odrobinie masła.
  2. Gdy zmięknie, dodać rozkłócone jajka, przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cynamonu.
  3. Usmażyć delikatny omlet.
  4. Przed podanie udekorować zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz