- 40 dag marchwi
- 20 dag groszku
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- sól i cukier
- Marchew oskrobać, umyć i pokroić w kostkę.
- Zalać niewielką ilościa wody, dodać masło.
- Gdy marchewka będzie prawie miękka, dodać groszek i gotować jeszcze 15 minut.
- Marchewkę oprószyć mąką, wymieszać, zagotować.
- Doprawić solą i cukrem.
Marchewka z brokułami
- 5 marchewek
- 2 średnie brokuły
- 3 łyżeczki migdałów w płatkach
- 10 dag ostrego sera pleśniowego
- 250 ml mleka
- łyżeczka masła
- szczypta gałki muszkatałowej
- 4 łyżki śmietany kremówki
- łyżeczka maki
- sól, pieprz
- Brokuły umyć, podzielić na różyczki.
- Marchew umyć, oskrobać i pokroić w plasterki.
- Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na delikatny złocisty kolor.
- Warzywa podsmażyć na patelni, dodając łyżeczkę masła.
- Następnie dodac kilka łyżek wody, przykryć patelnię i dusić ok. 10 minut.
- Warzywa wyjąć, a do sosu z ich duszenia dodać pokruszony ser.
- Chwilę dusić, mieszając, aż ser się rozpuści.
- Wlać mleko, wymieszać, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałową i ew. zagęścić mąką.
- Do sosu dodać śmietanę i warzywa, lekko wymieszać, posypać płatkami migdałowymi.
Marchewkowe kopytka z orzechami
- 25 dag marchwi
- 25 dag ziemniaków
- 20 dag mąki pszennej (może być razowa)
- jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżka posiekanej świeżej melisy
- 50 g masła
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki łuskanych orzechów włoskich
- Ziemniaki i marchewkę obrać i ugotować.
- Odcedzić, lekko ostudzić, zmiksować.
- Dodać mąkę, jajko, sól i dokładnie wymieszać.
- Wyjąć ciasto na stolnicę, oprószyć lekko mąką i formować wałeczki.
- Nożem odcinać kluseczki i wrzucać do wrzącej osolonej wody.
- Gotować, aż wypłyną.
- Zrobić sos: na patelni rozgrzac oliwę i masło, wrzucić melisę i zmielone orzechy, wymieszać.
- Polać kluseczki przed podaniem.
Omlet marchwiowy
- 3 jajka
- niewielka marchewka
- masło do smażenia
- pieprz, sól, cynamon
- zielenina do dekoracji
- Marchew umyć, zetrzeć na tarce, podsmażyć na odrobinie masła.
- Gdy zmięknie, dodać rozkłócone jajka, przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cynamonu.
- Usmażyć delikatny omlet.
- Przed podanie udekorować zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz