piątek, 22 marca 2013

Co jest najzdrowsze?

  1. Kasze: gryczana, jęczmienna, krakowska, jaglana. Zawierają błonnik, fitoestrogeny, antyoksydanty, mikroelementy (magnez, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo), węglowodany złożone. Mają niski indeks glikemiczny, nie powodują gwałtownego wzrostu glukozy we krwi. Korzystnie wpływają na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, zapobiegają zaparciom. Sprawdzają się w profilaktyce miażdżycy.
  2. Chude mięsa - drobiowe, cielęcina lub wołowina. Zawierają białko, żelazo, cynk, witaminy (zwłaszcza B12). Zapobiegają niedokrwistości. Ich pełnowartościowe białko służy budowie i regeneracji tkanek organizmu.
  3. Orzechy: włoskie, laskowe, pistacjowe, ziemne, brazylijskie,nerkowce, arachidowe, migdały. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, błonnik, witaminy A, D, E, kwas foliowy, magnez, potas oraz miedź. Zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia (np. choroby wieńcowej, zawału serca, udaru mózgu). Przeciwdziałają miażdżycy i nowotworom. Zawierają substancje hamujące nieprawidłowe przemiany białek. Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Korzystnie wpływają na układ nerwowy.
  4. Owoce: jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie, banany, cytrusy, winogrona, arbuzy, kiwi, czarne jagody, aronia, czarne porzeczki, żurawina. Zawierają błonnik i pektyny, dużo witamin, pierwiastki (np. potas, magnez), przeciwutleniacze - antocyjany, flawonoidy, polifenole. Zapobiegają zaparciom. Chronią przed starzeniem się i nowotworami. Zalecane są w profilaktyce nowotworów jelit. Obniżają poziom cholesterolu we krwi. Korzystnie wpływają na skórę. Wzmacniają odporność. Chronią przed infekcjami.
  5. Warzywa strączkowe: fasola, soczewica, groch, soja, bób, ciecierzyca. Zawierają białko, węglowodany złożone, błonnik, witaminy (A, C, B), składniki mineralne (fosfor, wapń, magnez, cynk, żelazo,miedź, mangan), fitoestrogeny. Dobrze wpływają na funkcjonowanie przewodu pokarmowego - zapobiegają zaparciom. Mają niski indeks glikiemiczny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Obniżają poziom cholesterolu we krwi.
  6. Oleje roślinne: np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek. Zawierają jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (do których należy kwas linolenowy) oraz witaminę E. Oleje nie zawierają cholesterolu, zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy. Kwas linolenowy pomaga w utrzymaniu drożności tętnic, zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Przynosi ulgę osobom cierpiącym na reumatoidalne zapalenie stawów. Oleje korzystnie wpływają na skórę i włosy.
  7. Zielone warzywa: szpinak, brokuły, seler naciowy, kapusta, brukselka, natka pietruszki, szczypiorek, por, zielona sałata, zielona papryka, ogórki, cukinia. Zawierają dużo witamin (C, E, B, beta-karoten), luteinę, pierwiastki (potas, magnez, żelazo), błonnik, białko roślinne. Zapobiegają zaparciom, są wskazane w profilaktyce raka jelita grubego. Dobrze działają na oczy. Zalecane w profilaktyce miażdżycy. Obniżają poziom "złego" cholesterolu i hamują powstwanie związków rakotwórczych.
  8. Jogurty - naturalne z bakteriami probiotycznymi. Zawierają wapń, białko, witaminy B, A, D. Korzystnie wpływają na układ kostny i zęby. Sprawdzają się w profilaktyce nowotworów jelit. Dobrze wpływają na mikroflorę przewodu pokarmowego. Polepszają odporność.
  9. Pełne ziarna i nasiona - także płatki owsiane, siemię lniane. Zawierają błonnik, witaminy (zwłaszcza z grupy B), makroelementy (magnez, fosfor), węglowodany złożone, białko roślinne, kwasy omega-3. Regulują pracę układu trawiennego. Zalecane są w profilaktyce nowotworów jelit. Obniżają poziom cholesterolu we krwi. Doskonałe źródło energii.
  10. Tłuste ryby morskie: makrela, śledź, sardynki, łosoś, tuńczyk, dorsz, halibut, szprotki. Zawierają niezbędne nienasycone kwsy tłuszczowe z grupy omega-3, białko, witaminy (A, D, B12), pierwiastki (jod, fluor, potas, fosfor, cynk, magnez,wapń). Zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy. Chronią tętnice przed odkładaniem się w nich złogów cholesterolu, hamują powstawanie zakrzepów. Korzystnie wpływają na skórę, kości oraz funkcjonowanie tarczycy. Wpływają na rozwój i prawidłowe funkcjonowanie siatkówki oka oraz mózgu.
  11. Napoje - woda, soki owocowe i warzywne, zielona herbata, czerwone wino. Zawierają witaminy i makroelementy. Zielona herbata i czerwone wino są bogatym źródłem flawonoidów - związków neutralizujących wolne rodniki. Przeciwdziałają rozwojowi nowotworów i miażdżycy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz