środa, 17 kwietnia 2013

Potrawy z czosnku

Kwaszonka z czosnku

  • 50 dag młodego dojrzałego czosnku
  • liście laurowe
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • korzeń chrzanu
  • nasiona kopru
Zalewa:
  • 2 szklanki wody
  • płaska łyżka soli
  1. Chrzan oskrobać, wypłukać, pokroić w plasterki.
  2. Czosnek obrać, ułożyć w słoiczkach.
  3. Do każdego słoiczka włożyć pół listka laurowego, 3 talarki chrzanu, po 3 ziarenka pieprzu i 2 ziela angielskiego, kilka ziarenek gorczycy i pół łyżeczki nasion kopru.
  4. Dopełnić słoiki gorącą zalewą ugotowaną z wody i soli, dobrze zamknąć, ustawić do góru dnem na suchej ściereczce.

Zupa czosnkowa po hiszpańsku

  • duża główka czosnku
  • 2 kromki czerstwego chleba pszenno-żytniego
  • 5 szklanek lekkiego bulionu warzywnego
  • 2 jaja
  • 1/3 szklanki oliwy
  • ćwierć łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżka gęstego przecieru pomidorowego
  • posiekana natka pietruszki
  • sól
  1. Czosnek obrać, drobno posiekać.
  2. Chleb jak najdrobniej pokruszyć.
  3. W sporym rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić na niej czosnek.
  4. Wsypać okruchy chleba i cały czas mieszając, lekko je zrumienić.
  5. Wsypać słodką paprykę, wlać gorący bulion i gotować na małym ogniu ok. 30 minut.
  6. Pod koniec gotowania wlać przecier pomidorowy.
  7. Jaja starannie roztrzepać, rozprowadzić niewielką ilością zupy i wlać do garnka, energicznie mieszając.
  8. Zdjąć z ognia zanim zupa się zagotuje, doprawić do smaku solą i ostrą papryką.
  9. Posypać natką i od razu podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz