- 50 dag młodego dojrzałego czosnku
- liście laurowe
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- gorczyca
- korzeń chrzanu
- nasiona kopru
- 2 szklanki wody
- płaska łyżka soli
- Chrzan oskrobać, wypłukać, pokroić w plasterki.
- Czosnek obrać, ułożyć w słoiczkach.
- Do każdego słoiczka włożyć pół listka laurowego, 3 talarki chrzanu, po 3 ziarenka pieprzu i 2 ziela angielskiego, kilka ziarenek gorczycy i pół łyżeczki nasion kopru.
- Dopełnić słoiki gorącą zalewą ugotowaną z wody i soli, dobrze zamknąć, ustawić do góru dnem na suchej ściereczce.
Zupa czosnkowa po hiszpańsku
- duża główka czosnku
- 2 kromki czerstwego chleba pszenno-żytniego
- 5 szklanek lekkiego bulionu warzywnego
- 2 jaja
- 1/3 szklanki oliwy
- ćwierć łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżka gęstego przecieru pomidorowego
- posiekana natka pietruszki
- sól
- Czosnek obrać, drobno posiekać.
- Chleb jak najdrobniej pokruszyć.
- W sporym rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić na niej czosnek.
- Wsypać okruchy chleba i cały czas mieszając, lekko je zrumienić.
- Wsypać słodką paprykę, wlać gorący bulion i gotować na małym ogniu ok. 30 minut.
- Pod koniec gotowania wlać przecier pomidorowy.
- Jaja starannie roztrzepać, rozprowadzić niewielką ilością zupy i wlać do garnka, energicznie mieszając.
- Zdjąć z ognia zanim zupa się zagotuje, doprawić do smaku solą i ostrą papryką.
- Posypać natką i od razu podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz