- 5 brokułów
- 5 dag żółtego sera
- trochę tartej bułki
- płaska łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1/4 l śmietanki
- 2 żółtka
- Ugotowane brokuły ułożyć na ogniotrwałym półmisku tak, aby wyglądały, jak jeden ogromny brokuł.
- W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, ostrożnie dolać śmietankę.
- Mieszając aby nie było grudek, zagotować, odstawić z ognia, wbić żółtka, dobrze wymieszać.
- Wsypać do sosu garstkę tartego sera, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.
- Dobrze wymieszać - sos powinien być tak gęsty, aby nie spływał z łyżki.
- Polać sosem brokuły, posypać tartą bułką i resztą tartego sera.
- Wstawić do gorącego piekarnika na 15-20 minut i zapiec aż ser z bułką się zrumieni i będzie chrupiąca skorupka.
Brokuły z wędliną i pieczarkami
- 4 brokuły
- 20 dag wędzonego boczku lub kiełbasy
- 15 dag pieczarek
- 1 łyżka margaryny
- 4 pomidory
- 2 łyżki śmietany
- 1-2 łyżki rosołu z kostki
- 3 łyżki tartego żółtego sera
- Brokuły oczyścić, opłukać, włożyć do wrzącej osolonej i osłodzonej wody.
- Ugotować i odcedzić.
- Kiełbasę obrać z osłonki i drobno posiekac.
- Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki, przesmażyć na tłuszczu.
- Brokuły włożyć do płaskiego rondla lub żaroodpornego naczynia, posypać wędliną i pieczarkami.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, wymieszać ze śmietaną i rosołem.
- Powstały sos przyprawić do smaku i polac nim brokuły.
- Na koniec potrawę posypać tartym serem i zapiec.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz