środa, 17 kwietnia 2013

Jeszcze raz brokuły

Brokuły zapiekane

  • 5 brokułów
  • 5 dag żółtego sera
  • trochę tartej bułki
Na sos:
  • płaska łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 l śmietanki
  • 2 żółtka
  1. Ugotowane brokuły ułożyć na ogniotrwałym półmisku tak, aby wyglądały, jak jeden ogromny brokuł.
  2. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, ostrożnie dolać śmietankę.
  3. Mieszając aby nie było grudek, zagotować, odstawić z ognia, wbić żółtka, dobrze wymieszać.
  4. Wsypać do sosu garstkę tartego sera, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.
  5. Dobrze wymieszać - sos powinien być tak gęsty, aby nie spływał z łyżki.
  6. Polać sosem brokuły, posypać tartą bułką i resztą tartego sera.
  7. Wstawić do gorącego piekarnika na 15-20 minut i zapiec aż ser z bułką się zrumieni i będzie chrupiąca skorupka.


Brokuły z wędliną i pieczarkami

  • 4 brokuły
  • 20 dag wędzonego boczku lub kiełbasy
  • 15 dag pieczarek
  • 1 łyżka margaryny
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki śmietany
  • 1-2 łyżki rosołu z kostki
  • 3 łyżki tartego żółtego sera
  1. Brokuły oczyścić, opłukać, włożyć do wrzącej osolonej i osłodzonej wody.
  2. Ugotować i odcedzić.
  3. Kiełbasę obrać z osłonki i drobno posiekac.
  4. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki, przesmażyć na tłuszczu.
  5. Brokuły włożyć do płaskiego rondla lub żaroodpornego naczynia, posypać wędliną i pieczarkami.
  6. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, wymieszać ze śmietaną i rosołem.
  7. Powstały sos przyprawić do smaku i polac nim brokuły.
  8. Na koniec potrawę posypać tartym serem i zapiec.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz