Błonnik, czyli włókno pokarmowe jest składnikiem roślinnych błon komórkowych. Odróżniamy dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny w wodzie i nierozpuszczalny.
Rozpuszczalny błonnik to pektyny. Są one składnikiemroślinnych ścianek komórkowych. Pektyny pęcznieją w jelicie cienkim, tworząc żelową galaretkę. Daje to uczucie sytości. Potrafią one zasysać z jelita szkodliwe substancje, a nawet bakterie, otaczać je i powodować wydalenie wraz ze stolcem. Pektyny spowalniają ruch jelit, są rozkładane dopiero w jelicie grubym. Pektyny występują obficie w owocach miąższowych (jabłka, gruszki, brzoskwinie, morele) i cytrusach, ale szczególnie dużo jest ich w niektórych owocach jagodowych. Białe i czerwone porzeczki zawierają też dużo pektyn. Pektyny są również w liściach, łodygach, korzeniach i warzywach korzeniowych.
Drugi rodzaj błonnika, ten nierozpuszczalny - to celuloza i ligniny. Nie maja one zdolności do pęcznienia i dlatego określane są mianem wypełniaczy. Celuloza i ligniny przyspieszają ruchy jelit, wędrują przez przewód pokarmowy w niezmienionej formie, nie są trawione ani przyswajane przez organizm. Stanowią one podstawowy budulec zdrewniałych części roślin. Znależć je można w warzywach kapustnych i korzeniowych, ziarnach zbóż, orzechach, otrębach, figach, malinach, ananasach, pomidorach, skórce owoców, szparagach, łupinach fasoli.
Obecnie wiadomo, że błonnik ma szereg zalet, między innymi:
- Oczyszcza organizm z toksyn, ubocznych produktów przemiany materii i niektórych metali ciężkich. Wymiata je z organizmu. Usuwa też niestrawione resztki pokarmu.
- Zapobiega zaparciom, pobudza gruczoły trawienne, zmusza przewód pokarmowy do pracy, usprawnia ruch jelit, a to ułatwia wypróżnianie, co zmniejsza ryzyko powstawania hemoroidów.
- Pomaga w odchudzaniu poprzez zmniejszenie łaknienia i nie dostarczania kalorii. Błonnik wchłania wodę, zwiększa swą objętość wypełniając żołądek i dłużej czujemy się syci.
- Chroni serce zapobiegając odkładaniu się cholesterolu w ścianach tętnic. Reguluje gospodarkę tłuszczową w organizmie: wiąże on kwasy tłuszczowe i cholesterol. Chroni więc przed miażdżycą.
- Zmniejsza ryzyko cukrzycy. Dzięki błonnikowi żołądek wolniej się opróżnia, do jelita i do krwi dostają się mniejsze porcje glukozy z pożywienia, we krwi krąży mniej cukru, zmniejsza się wydzielanie insuliny przez trzustkę.
- Zapobiega niektórym nowotworom. Błonnik usuwa z organizmu substancje rakotwórcze, wspiera rozwój korzystnej flory bakteryjnej w jelicie grubym. Błonnik ma zdolność do wiązania innych substancji, wiąże on również rakotwórcze produkty przemiany materii i w ten sposób unieszkodliwia je.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz