- Starajmy się dostarczać organizmowi wszystkich potrzebnych mu składników odżywczych. Nasze pożywienie powinno być urozmaicone.
- Należy jeść jak najwięcej żywności naturalnej, a jak najmniej przetworzonej, wędzonej.
- Dla dobrej kondycji powinno się jeść codziennie pięć dowolnej wielkości porcji warzyw i owoców. Jeść je przy każdym posiłku. Najzdrowsze są świeże, ale wartościowe są też mrożonki, a dla ułatwienia trawienia można jeść gotowane.
- Ograniczmy ilość mięsa na korzyść ryb. Ryby powinny gościć co najmniej 3 razy w tygodniu na naszych stołach.
- Tłuste produkty zastąpmy chudymi, tłuszcze zwierzęce należy zastąpić olejami - głównie rzepakowym i oliwą.
- Ograniczyć białą mąkę i białe pieczywo na korzyść ciemnego pieczywa, kaszy gryczanej, jęczmiennej, płatków owsianych.
- Pamiętajmy o warzywach strączkowych.
- Pijmy jogurty i kefiry bogate w żywe kultury bakterii, które są potrzebne w procesie trawienia.
- Ograniczmy spożywanie soli i cukru.
- Należy dużo pić - szczególnie wodę, herbatę zieloną, soki warzywne i owocowe.
poniedziałek, 25 lutego 2013
Kilka ważnych wskazówek
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz