poniedziałek, 25 lutego 2013

Kilka ważnych wskazówek

  • Starajmy się dostarczać organizmowi wszystkich potrzebnych mu składników odżywczych. Nasze pożywienie powinno być urozmaicone.
  • Należy jeść jak najwięcej żywności naturalnej, a jak najmniej przetworzonej, wędzonej.
  • Dla dobrej kondycji powinno się jeść codziennie pięć dowolnej wielkości porcji warzyw i owoców. Jeść je przy każdym posiłku. Najzdrowsze są świeże, ale wartościowe są też mrożonki, a dla ułatwienia trawienia można jeść gotowane.
  • Ograniczmy ilość mięsa na korzyść ryb. Ryby powinny gościć co najmniej 3 razy w tygodniu na naszych stołach.
  • Tłuste produkty zastąpmy chudymi, tłuszcze zwierzęce należy zastąpić olejami - głównie rzepakowym i oliwą.
  • Ograniczyć białą mąkę i białe pieczywo na korzyść ciemnego pieczywa, kaszy gryczanej, jęczmiennej, płatków owsianych.
  • Pamiętajmy o warzywach strączkowych.
  • Pijmy jogurty i kefiry bogate w żywe kultury bakterii, które są potrzebne w procesie trawienia.
  • Ograniczmy spożywanie soli i cukru.
  • Należy dużo pić - szczególnie wodę, herbatę zieloną, soki warzywne i owocowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz