czwartek, 7 marca 2013

Witaminy

Od witamin zależą wszystkie ważniejsze funkcje naszego organizmu, począwszy od produkcji czerwonych krwinek, poprzez walkę z infekcjami, po szybkość kojarzenia i myślenia. Gdy zaczyna ich brakować, mamy kłopoty z przemianą materii. Żywność wysokoprzetworzona otrzymana w wyniku obróbki przemysłowej jest pozbawiona nawet do 70 proc. witamin. Witaminy "ulatniają się" też, gdy owoce lub warzywa grubo obieramy, długo moczymy czy gotujemy albo mrozimy ponad trzy miesiące.
Witamina A
Niedobór powoduje gorsze widzenie o zmroku, słabszą odporność, suchą i szorską skórę.
Należy jeść: brokuły, marchew, cykorię, pomidory, szpinak, szparagi, mięso, żółtka jaj, ryby morskie.
Witamina B1
Niedobór powoduje łatwe denerwowanie się, słabsze mięśnie, problemy z trawieniem.
Należy jeść: pełnoziarniste produkty zbożowe, groch, fasolę, bób, pomarańcze, orzechy, mięso.
Witamina B2
Niedobór powoduje skłonność do zajadów, nadwrażliwość na światło, bezsenność.
Należy jeść: mleko, ser, jaja, mięso, pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa o ciemnozielonych liściach, zarodki pszenne.
Witamina B3 (PP)
Niedobór powoduje łatwe denerwowanie się, zmęczenie, brak apetytu, zmiany skórne - przebarwienia.
Należy jeść: mięso, ryby, soję, ziemniaki, pełnoziarniste produkty zbożowe.
Witamina B5
Niedobór powoduje kłopoty z trawieniem, zmęczenie, gorsze gojenie ran, wypadanie włosów.
Należy jeść: awokado, banany, brokuły, groch, jaja, mięso, ciemnozielone warzywa liściaste, produkty pełnoziarniste, pomarańcze, soję, mleko.
Witamina B6
Niedobór powoduje niedokrwistość, osłabienie, bezsenność, zmiany skórne.
Należy jeść: mięso, mleko, produkty pełnoziarniste, zielone warzywa liściaste, banany, awokado, ryby, orzechy, soję, ziemniaki.
Witamina B12
Niedobór powoduje niedokrwistość, zmęczenie, drętwienie rąk i nóg, duszności i stany depresyjne, gorszą pamięć.
Należy jeść: mięso, ryby, owoce morza, mleko, jaja, drożdże.
Witamina B9 (B11, M) - kwas foliowy
Niedobór powoduje niedokrwistość, kłopoty z trawieniem, brak energii, depresję, kłopoty z koncentracją.
Należy jeść: zielone warzywa liściaste, żółte warzywa i owoce, kiełki, produkty mleczne.
Witamina C
Niedobór powoduje częste infekcje, słabe dziąsła, złe gojenie się ran, osłabienie.
Należy jeść: świeże owoce (czarną porzeczkę, cytrusy, dziką różę, kiwi), ziemniaki, brokuły, kapustę, pomidory, natkę pietruszki, szpinak.
Witamina D
Niedobór powoduje łamliwość kości, słabe zęby.
Należy jeść: tran, tłuste ryby, wątrobę, żółtka jaj, mleko.
Witamina E
Niedobór powoduje osłabienie, łatwość denerwowania się, pękanie skóry, kłopoty z pamięcią i koncentracją.
Należy jeść: oleje roślinne, pełnoziarniste produkty, jaja, ciemnozielone warzywa liściaste, orzechy.
Witamina H (B7)
Niedobór powoduje wypadanie włosów, nadmierne pocenie, zmiany skórne, niedokrwistość, zmęczenie, depresję, gorszą pracę tarczycy.
Należy jeść: żółtka jaj, zielone warzywa, mleko, orzechy, ryby, ryż brązowy, soję, soczewicę.
Witamina K
Niedobór powoduje krwawienia z nosa, słabszą krzepliwość krwi.
Należy jeść: zielone warzywa liściaste, wątrobę, wodorosty morskie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz